Grote beurt: voorkom hoge reparatiekosten

Voorkomen dat uw auto u in de steek laat? Door regelmatig een grote beurt te laten uitvoeren verkleint u de kans dat u met pech langs de weg komt te staan. Tijdens een grote beurt controleren wij uw auto grondig. Hierdoor heeft u meer rijcomfort en kunt u zorgeloos de weg op. Waarom dan wachten tot de verplichte APK-keuring of nog erger: tot er iets stuk gaat? Het regelmatig laten uitvoeren van een grote beurt voorkomt grote en dure reparaties. Besparen op onderhoud kan ervoor zorgen dat u tegen hoge reparatiekosten aanloopt.

U vraagt zich misschien af: 

Dit zijn logische vragen die u heeft die wij graag beantwoorden. 

Maak nu een afspraak

Wat is een grote beurt?

Een grote beurt is een onderhoudsbeurt aan uw auto. Tijdens de grote beurt wordt de auto uitvoerig geïnspecteerd op basis van een hele lijst aan (slijtage) onderdelen en essentiële punten. Over het algemeen worden er tussen de 70 en 90 zaken gecontroleerd. Naast het controleren wordt ook het een en ander vervangen, gesteld, en gesmeerd. Na de onderhoudsbeurt weet u ook welke grotere reparaties of vervangingen eraan komen. Regelmatig een controle aan uw auto wordt aangeraden. Zo gaat u veiliger de weg op en voorkomt u ergere mankementen en daarmee grotere reparatiekosten. Elke auto heeft andere onderhoudsvoorschriften. Welk onderhoud wanneer nodig heeft hangt dus af van uw auto.

Wat doen ze bij een grote beurt?

Welke onderdelen er gecontroleerd worden en hoe vaak hangt af van het merk van de auto, de leeftijd en het type auto. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten tussen de grote beurt voorschriften voor verschillende auto’s. Wat in ieder geval moet gebeuren tijdens de beurt zijn onder andere een controle van de bandenspanning, accu, remmen, verlichting, en motorolie. Hieronder is een greep uit de punten waarop wij uw auto nalopen tijdens de grote beurt.

  • Oliefilter: vervangen
  • Motorolie: vervangen
  • Luchtfilter: vervangen
  • Koelvloeistof: vervangen
  • Bougies: controleren/vervangen
  • Ruitenwisservloeistof: vervangen
  • Interieurfilter airco: controleren/vervangen
  • Bougies: controle/vervangen
  • Distributieriem: controle
  • Claxon: controle
  • Veiligheidsgordel: controle
  • Dashboardverlichting: controle
  • Stoelbevestiging: controle
  • Airbag: controle
  • Verwarming/airco: controle
  • Handrem: controle/afstellen
  • Buitenspiegels: controle
  • Ruitensproeiers: controle
  • Ruitenwissers: controle/vervangen
  • Deurschanieren: controle/smeren
  • Carrosserie: controle
  • Remsysteem: controle
  • Uitlaat: controle
  • Bodem: controle roest/schade
  • Remslangen en leidingen: controle
  • Schokdempers en veren: controle
  • Kogels en draagarmen: controle

Verschil kleine en grote beurt

De lijst van de punten waarop wij uw auto tijdens een grote beurt is een stuk groter dan bij een kleine beurt. Eigenlijk zoals de naam al zegt. Bij de grote beurt wordt op tussen de 70 en 90 punten gecontroleerd, bij de kleine beurt op zo’n 30 punten. Tijdens een grote beurt worden de remmen, vloeistoffen, gordels en de stuurbekrachtiging gecontroleerd. Dit controleren we ook tijdens een kleine beurt. Alleen bij een grote beurt gaan we nog dieper de auto in en kijken we ook naar de banden, de distributieriem en de accu. Over het algemeen wordt de grote beurt elke 2 jaar uitgevoerd en de kleine beurt elk jaar. Wanneer u zich houdt aan de voorschriften, dan zorgt u dat uw auto in topconditie blijft.

Meer informatie over de kleine beurt leest u hier. 

Waarom een grote beurt auto?

De fabrikant van de auto schrijft onderhoudsbeurten voor, of dit nu een kleine of grote beurt is. In het instructieboekje staat wanneer deze onderhoudsbeurten moeten worden uitgevoerd. Daarnaast moeten ook extra controle en eventuele werkzaamheden uitgevoerd worden bij bepaalde intervallen. Denk hierbij aan het controleren en eventueel vervangen van de distributieriem of de vloeistoffen van de auto.

Wanneer de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant niet gevolgd worden, dan is de kans groot dat deze en meerdere zaken niet op tijd worden gecontroleerd. Met het gevolg dat dit kan leiden tot schade aan bijvoorbeeld de motor van uw auto. De reparatiekosten zijn vaak veel hoger dan de kosten van het onderhoud en vervangen van (slijtage) onderdelen. 

Het is dus belangrijk om de auto regelmatig te controleren. Hiervoor wordt een grote beurt uitgevoerd. U zorgt ervoor dat uw auto in een goede staat blijft en zo kunt u zorgeloos de weg op. Besparen op een beurt wordt sterk afgeraden. Als u het onderhoud niet laat uitvoeren of niet goed gebeurt, dan kunnen onderdelen sneller gaan slijten. Dit leidt tot grotere en duurdere reparaties. Uiteindelijk bent u duurder uit dan een periodieke onderhoudsbeurt. Als u de voorschriften van de fabrikant volgt en de kleine en grote beurt laat uitvoeren wanneer voorgeschreven, verlengd u ook de levensduur van uw auto. 

Wanneer grote beurt?

Wanneer de grote beurt nodig is, is lastig te zeggen. Dit hangt af van het type auto, de leeftijd, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. De fabrikant van het automerk geeft bepaalde intervallen aan. In het instructieboekje van uw auto staat wanneer uw auto toe is aan de grote beurt. U kunt in het onderhoudsboekje (wanneer dit bijgehouden is) zien wanneer de auto voor het laatst een grote beurt heeft gehad. 

Een regel die vaak wordt gebruikt is dat na iedere 30.000 km of na 2 jaar uw auto toe is aan een grote beurt. Wanneer u minder dan 30.000 km rijdt in dit tijdsbestek geldt 2 jaar. Dit is omdat vloeistoffen, rubbers, en andere onderdelen alsnog achteruitgaan in dat tijdsbestek, of u nu rijdt of niet. Bij een kleine beurt wordt de regel aangehouden dat deze wordt uitgevoerd na elke 15.000 km of ieder jaar. 

Hoe vaak grote beurt auto nodig? Dat hangt dus af van hoeveel u rijdt en wat de fabrikant voorschrijft. Bijvoorbeeld heeft u een Volkswagen, dan bestaat de onderhoudsbeurt uit een olie- en inspectieservice. Bijna alle modellen vanaf 2000 tot 2014 kent deze gecombineerde beurt.

De interval van deze onderhoudsbeurt is hetzelfde als bij de meeste auto’s: na 30.000 km of bij 2 jaar. Bij modellen vanaf 2014 worden de olie- en inspectieservice los uitgevoerd. Dan wordt de olieservice elke 2 jaar of bij 30.000 km uitgevoerd en de inspectieservice elk jaar of bij maximaal 30.000 km. Zelfs bij dezelfde fabrikant hebben de modellen verschillende onderhoudsvoorschriften.

Bij een Mercedes geeft de boordcomputer aan wanneer het tijd is voor een kleine of grote beurt. ‘Service A’ staat gelijk aan een kleine beurt en ‘Service B’ staat gelijk aan een grote beurt. Sommige nieuwere auto’s geven het dus zelf aan wanneer het nodig is om een grote beurt uit te voeren. Dit kan dan afwijken van het eerder genoemde interval van 30.000 km of 2 jaar. 

Twijfelt u of uw auto een grote beurt nodig heeft? Onze experts adviseren u graag!

Wat kost een grote beurt?

De kosten van een grote beurt hangt af van wat er moet gebeuren. Hoeveel kost een grote auto is afhankelijk van het type auto dat u heeft en de leeftijd. De onderdelen voor de ene auto zijn net iets duurder dan voor de andere auto. Over het algemeen kunt u ervan uit gaan dat een grote beurt tussen de 500 en 600 euro kost. Wij raden echter aan om te rekenen op een hoger bedrag. Deze bedragen zijn namelijk voor een grote beurt wanneer er niets aan de auto mankeert. Zeker bij wat oudere auto’s is de kans aanwezig dat er wel wat mankeert. Hierdoor zijn de kosten van een grote beurt lastig vooraf te bepalen. 

Belangrijk om te weten: een APK-keuring (algemeen periodieke keuring) en een grote beurt zijn twee verschillende dingen. Een APK-keuring is een verplichte periodieke keuring. Vaak is dit eens per jaar, tenzij u een nieuwe auto heeft. In dat geval hoeft u uw auto vaak de eerste 3 of 4 jaar niet te laten keuren. Hierna moet u wel de APK jaarlijks laten uitvoeren. De APK-keuring is verplicht, dit betekent dat het wettelijk verboden is om te rijden nadat de APK datum is vervallen.

Meer over de APK-keuring leest u hier. 

In veel gevallen is het voordeliger om een service plan bij ons af te sluiten. Dit is een onderhoudsabonnement waarbij u 2 jaar een vast bedrag per maand betaalt. In dit abonnement zitten de kleine en grote beurt, APK-keuring, vervanging van remblokken/schijven, remolie, distributieriem, haal- en brengservice of vervangend vervoer, pechhulp, en nog veel meer.

Wat betaal ik per maand voor het service plan?

Hoe lang duurt een grote beurt?

Het kan erg vervelend zijn als u uw auto voor een langere tijd moet missen. Hoe lang de grote beurt duurt hangt af van wat we tijdens de controle tegenkomen. Mankeert er niks en is alles in orde? Dan heeft u uw auto in de meeste gevallen dezelfde dag nog terug. Moet uw auto toch langer blijven voor eventuele reparatie en/of onderhoudswerkzaamheden? Dan kunnen we mogelijk vervangend vervoer voor u regelen. Vraag naar de voorwaarden. 

Plan hieronder een afspraak of bel naar 050-5016842

HomeGrote beurt: voorkom hoge reparatiekosten