APK

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring dat los staat van het onderhoud aan je auto. Bij de APK wordt er gekeken of het voertuig aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Soms moet er iets gerepareerd of hersteld worden voordat de auto goedgekeurd kan worden. Door je auto regelmatig te onderhouden is zo’n keuring zo gebeurd en hoeft er vaak weinig te gebeuren. Je kan je auto alleen laten keuren bij een RDW erkend APK-bedrijf zoals Liewes Roden / Bosch Car Service Autobedrijf. 

Waarom APK?

Waarom moet een auto APK gekeurd worden? De APK is een in Europa wettelijk verplichte keuring dat voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Voertuigen die te onveilig zijn om nog aan het verkeer deel te nemen worden afgekeurd en mogen niet meer de weg op. Door alleen auto’s goed te keuren die voldoen aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen wordt ook het milieu beschermd. Voertuigen die teveel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd. 

Onderhoud aan je autobanden, de remmen, verlichting, schokdempers, etc. is niet alleen goed voor de veiligheid en het milieu, maar ook voor de levensduur van jouw auto. Eventuele andere mankementen worden tijdens de APK check ook opgespoord, wat je uiteindelijk ook geld besparing kan opleveren. Na afloop van de Algemene Periodieke Keuring ontvang je een rapport. Hierin staat of je auto is goedgekeurd of dat er nog mankementen zijn die opgelost moeten worden.

Wanneer is de Algemene Periodieke Keuring?

Je kan jouw auto vanaf 2 maanden vóór de Algemene Periodieke Keuring vervaldatum opnieuw laten keuren. Geen zorgen, de oorspronkelijke datum blijft staan voor de jaren daarop. Dit betekent dat als je 1 á 2 maanden voor het vervallen van de geldige APK de auto al laat keuren, je dus niet steeds korter op elkaar de keuringen hoeft te doen. Je hoeft dus niet tot het laatste moment te wachten om de APK check uit te voeren, wees op tijd! Wanneer je de auto meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum laat keuren, krijg je wel een nieuwe vervaldatum. Wil je weten tot wanneer jouw APK loopt?

Hoe vaak APK check?

Hoe vaak je je auto moet laten keuren hangt af van de leeftijd van je auto. Nieuwe benzineauto’s moet je voor het eerst laten keuren na 4 jaar, dit geldt ook voor elektrische/hybride auto’s. Voor een nieuwe dieselauto is dit na 3 jaar. Na 4 jaar moeten benzine- of elektrische/hybride auto’s om het jaar gekeurd worden, na 8 jaar is de APK keuring jaarlijks verplicht. Voor dieselauto’s geldt een jaarlijkse keuring na 3 jaar. 

Wat kost APK?

Voor APK Roden bieden wij een Service Plan aan. Dit is een onderhoudsabonnement waarbij je 2 jaar een vast bedrag per maand betaalt. In dit abonnement zitten de kleine en grote beurt, APK-keuring, vervanging van remblokken/schijven, remolie, distributieriem, haal- en brengservice of vervangend vervoer, pechhulp, en nog veel meer. 

Een APK keuring in combinatie met een onderhoudsbeurt is vaak gratis. Een onderhoudsbeurt is geen overbodige luxe en vaak ook elk jaar nodig. Daarom is het voordeliger om de keuring tegelijk met het onderhoud uit te laten voeren. De auto is dan toch al bij de garage en de monteurs staan er al onder. 

Meer informatie lees je op onze service plan pagina. 

Veelgestelde APK vragen.

Tot wanneer loopt mijn APK?

Als je auto al eerder gekeurd is krijg je een brief met oproep van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om je auto opnieuw te laten keuren. Deze brief ontvang je zes weken voor het aflopen van je APK. Via de RDW kentekencheck kun je de exacte vervaldatum checken. Omdat onze planning behoorlijk vol zit sturen wij u 10 a 11 week van te voren al bericht.

Wat heb je nodig bij APK?

Alleen jouw auto! Jouw auto wordt geïdentificeerd door middel van het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Tegenwoordig is het RDW keuringssysteem helemaal digitaal. Je hoeft daarom niet meer deel 1 van het kentekenbewijs mee te nemen, ook het keuringsrapport van de vorig keer is niet nodig.  

Hoe lang duurt een Algemene Periodieke Keuring ?

Hoe lang een APK check duurt hangt af van de garage. Gemiddeld kan een Algemene Periodieke Keuring tussen de 20 en 45 minuten duren. Er wordt een standaard lijst met keuringspunten doorlopen door de APK keurmeester. Als het een en ander nog gerepareerd moet worden, komt er extra tijd bij de keuring. 
Wat ook voor extra tijd kan zorgen is een steekproef door de RDW. Jouw auto kan geselecteerd worden voor de steekproef waarbij de RDW controleert of de APK check goed wordt uitgevoerd door de garage. Er is zo’n 3% kans dat jouw auto eruit gepikt wordt.Zo’n steekproef moet binnen 90 minuten na de keuring uitgevoerd worden door de RDW. Helaas heb je geen keuze of je wilt meewerken aan de steekproef, dit is wettelijk verplicht. Je auto mag de garage niet verlaten, totdat de keuring is afgerond. Je kan dan rekening houden met ongeveer 2 uur extra tijd.