Kleine beurt: zorgeloos de weg op

Om zorgeloos de weg op te kunnen is de grote en kleine beurt erg belangrijk. De standaard periodieke onderhoudsbeurten zoals de kleine beurt verlengd de levensduur van de auto en zorgt ervoor dat u veilig kunt blijven rijden. Hiermee voorkomt u veel ongemakken en door een kleine beurt regelmatig uit te laten voeren voorkomt u hoge reparatiekosten, zorgt u ervoor dat uw auto langer meegaat en langer zijn waarde behoudt. Een kleine beurt heeft dus grote voordelen.

U vraagt zich misschien af: 

Dit zijn vragen die wij graag voor u beantwoorden.

Maak nu een afspraak

Wat is een kleine beurt?

Een kleine beurt is een onderhoudsbeurt, waarbij uw auto op de meest essentiële punten wordt nagelopen. De naam zegt het al: de lijst van punten is relatief klein. Namelijk tussen de 20-30 punten worden gecontroleerd, gesmeerd, weer op de juiste manier afgesteld of hersteld waar dat nodig is. Bij een kleine beurt wordt er voornamelijk gekeken naar de belangrijkste slijtage punten. Door die belangrijke slijtage punten te controleren en onderhouden voorkomt u erger, zoals hoge reparatiekosten of dat u ineens langs de kant komt te staan.

Wat gebeurt er bij een kleine beurt?

De auto wordt bij een kleine beurt op ongeveer 30 punten gecontroleerd. Welke punten er worden gecontroleerd kan verschillen, dit hangt af per auto. Over het algemeen komen bij de kleine beurt de volgende punten aan bod:

 • Verversen van de motorolie.
 • Vervangen van het oliefilter.
 • Ruitensproeiervloeistof bijvullen.
 • Koelvloeistof bijvullen.
 • Controle van de banden.
 • Controle van de uitlaat en katalysator.
 • Controle van de ruiten en ruitenwissers.
 • Controle van de schokdempers.
 • Controle van de accu en verlichting.

Naast deze standaardpunten die worden behandeld tijdens de kleine beurt kunnen er nog allerlei andere punten bijkomen. 

Verschil grote en kleine beurt

Het laat zich eigenlijk al raden: de kleine beurt is een kleinere lijst aan controlepunten dan de grote beurt. Het grootste verschil zit hem dus in het aantal controlepunten. Zoals eerder gezegd bestaat de onderhoudsbeurt uit zo’n 30 punten, de grote beurt daarentegen uit 70 tot 90 punten. Zo wordt bij een grote onderhoudsbeurt meestal ook de distributieriem en de accu gecontroleerd. De motor en carrosserie worden ook grondig geïnspecteerd. Zowel de grote als kleine beurt vallen onder preventief onderhoud. 

Wanneer grote of kleine beurt auto? Aangezien de grote beurt een stuk uitgebreider is, is het interval ook groter. Het wordt aangeraden om in ieder geval om de 2 jaar de grote beurt uit te voeren en de kleine beurt om het jaar. Door u te houden aan deze intervallen zorgt u ervoor dat uw auto in topconditie blijft. Meer informatie over de grote beurt leest u hier.  

Waarom een kleine beurt voor uw auto?

Waarom is het nodig om regelmatig een grote of kleine beurt uit te voeren? Goed onderhoud is erg belangrijk voor de levensduur van de auto, maar ook voor de veiligheid. Door uw auto regelmatig te laten nakijken op slijtage en defecten, worden deze ook op tijd opgemerkt. U wilt natuurlijk voorkomen dat een defect of versleten onderdeel verdere schade aanricht aan andere onderdelen. Bovendien voorkomt u hierdoor onveilige situaties door falende onderdelen. U kunt zich wel voorstellen dat u geen falende remmen wilt of dat uw motor vastloopt doordat de vloeistoffen niet zijn gecontroleerd. 

Het is vaak een stuk voordeliger om versleten onderdelen te vervangen, dan wanneer het al kapot is en u daardoor de onderdelen moet laten repareren (en de mogelijke andere schade die is aangericht). Hoe meer u moet repareren, hoe hoger de kosten om uw auto weer in goede staat te krijgen. Wanneer u uw auto regelmatig laat onderhouden zal u zo weinig mogelijk last hebben van grote kostenposten en reparaties. 

Voordelen van regelmatig grote en kleine beurt uitvoeren aan uw auto:

 • Defecte en versleten onderdelen worden ontdekt voordat deze veel schade kunnen aanrichten
 • U bespaart geld. Minder schade en reparaties betekent ook minder kosten
 • Altijd veilig en zorgeloos de weg op. U komt niet voor verrassingen te staan door versleten onderdelen die het plots begeven
 • Uw auto is meer waard. Goed onderhoud levert u bij de verkoop van uw auto meer op
 • U behoudt uw recht op garantie wanneer u de auto goed onderhoudt

Kortom: door regelmatig uw auto te laten controleren door houdt u langer plezier en gaat u zorgeloos de weg op. 

Wanneer kleine beurt auto?

Wanneer u een kleine beurt moet laten uitvoeren hangt af van uw auto. Over het algemeen wordt er een interval van tussen de 14.000 km en 16.000 km aangehouden of jaarlijks. Dus wanneer u niet aan dit aantal kilometers komt, is het belangrijk om de kleine beurt uit te voeren. Hoe vaak kleine beurt auto? Het advies is dus om in ieder geval jaarlijks de kleine beurt te laten doen. Zo’n kleine beurt is ook aan te raden als u een lange rit voor de boeg heeft. Wilt u bijvoorbeeld op auto vakantie gaan? Laat uw auto dan controleren op belangrijke slijtage onderdelen. Dit is zeker geen overbodige luxe om een belletje naar de pechhulp te voorkomen. 

Kleine beurt en APK-keuring

Een kleine beurt kunt u ook combineren met uw periodieke APK-keuring. Belangrijk om te weten: een APK-keuring (algemeen periodieke keuring) en een kleine beurt zijn twee verschillende dingen. Een APK-keuring is een verplichte periodieke keuring. Vaak is dit eens per jaar, tenzij u een nieuwe auto heeft. In dat geval hoeft u uw auto vaak de eerste 3 of 4 jaar niet te laten keuren. Hierna moet u wel de APK jaarlijks laten uitvoeren. De APK-keuring is verplicht, dit betekent dat het wettelijk verboden is om te rijden nadat de APK datum is vervallen. Aangezien uw auto toch naar de garage moet voor de keuring, kunt u net zo goed gelijk de kleine beurt laten uitvoeren. Meer over de APK-keuring leest u hier. 

Wat kost een kleine onderhoudsbeurt auto?

U vraagt zich nu natuurlijk af: wat kost een kleine beurt? De kosten hangt grotendeels af van de hoeveelheid vloeistoffen die bijgevuld moeten worden en andere onderdelen die mogelijk vervangen moeten worden. Vaak liggen de kosten voor een kleine beurt aan uw auto tussen de €200 en €300,- euro. Dit is in het geval dat er alleen gecontroleerd hoeft te worden en niets bijgevuld of vervangen moet worden. Moeten er wel onderdelen vervangen of vloeistoffen bijgevuld worden, dan kan het zijn dat hier nog kosten bij op komen voor het materiaal en de arbeid. 

In veel gevallen is het voordeliger om een service plan bij ons af te sluiten. Dit is een onderhoudsabonnement waarbij u 2 jaar een vast bedrag per maand betaalt. In dit abonnement zitten de grote en kleine beurt, APK-keuring, vervanging van remblokken/schijven, remolie, distributieriem, haal- en brengservice of vervangend vervoer, pechhulp, en nog veel meer. Meer informatie over onze service plan lees je hier. 

Hoe lang duurt een kleine beurt?

Aangezien het niet zo’n uitgebreide onderhoudsbeurt is, kunt u de auto vaak dezelfde dag nog ophalen. Hoe lang het duurt hangt af van hoeveel er naast de controle nog uitgevoerd moet worden. Moeten er onderdelen vervangen worden? Vloeistoffen bijgevuld worden? Of komen er reparaties aan het licht? Dan kan het wat langer duren dan een dag. Wanneer u gebruik maakt van onze service plan krijgt u vervangend vervoer of regelen wij de haal- en brengservice. 

Plan hieronder een afspraak of bel naar 050-5016842

HomeKleine beurt: zorgeloos de weg op