Kleine beurt: Zorgeloos de weg op

Om zorgeloos de weg op te kunnen, is de grote en kleine beurt erg belangrijk. De standaard periodieke onderhoudsbeurten zoals de kleine beurt verlengen de levensduur van de auto en zorgen ervoor dat je veilig kunt blijven rijden. Hiermee voorkom je veel ongemakken en door een kleine beurt regelmatig uit te laten voeren, voorkom je hoge reparatiekosten, zorg je ervoor dat je auto langer meegaat en langer zijn waarde behoudt. Een kleine beurt heeft dus grote voordelen.

Je vraagt je misschien af:

Dit zijn vragen die we graag voor je beantwoorden.

Wat is een kleine beurt?

Een kleine beurt is een onderhoudsbeurt waarbij je auto op de meest essentiële punten wordt nagelopen. De naam zegt het al: de lijst van punten is relatief klein. Namelijk tussen de 20-30 punten worden gecontroleerd, gesmeerd, weer op de juiste manier afgesteld of hersteld waar dat nodig is. Bij een kleine beurt wordt er voornamelijk gekeken naar de belangrijkste slijtagepunten. Door deze belangrijke slijtagepunten te controleren en onderhouden, voorkom je erger, zoals hoge reparatiekosten of dat je ineens langs de kant komt te staan.

Wat gebeurt er bij een kleine beurt?

De auto wordt bij een kleine beurt op ongeveer 30 punten gecontroleerd. Welke punten er worden gecontroleerd kan verschillen, dit hangt af per auto. Over het algemeen komen bij de kleine beurt de volgende punten aan bod:

  • Verversen van de motorolie.
  • Vervangen van het oliefilter.
  • Ruitensproeiervloeistof bijvullen.
  • Koelvloeistof bijvullen.
  • Controle van de banden.
  • Controle van de uitlaat en katalysator.
  • Controle van de ruiten en ruitenwissers.
  • Controle van de schokdempers.
  • Controle van de accu en verlichting.

Naast deze standaardpunten die worden behandeld tijdens de kleine beurt kunnen er nog allerlei andere punten bijkomen. 

Verschil grote en kleine beurt

Het laat zich eigenlijk al raden: de kleine beurt heeft een kleinere lijst aan controlepunten dan de grote beurt. Het grootste verschil zit hem dus in het aantal controlepunten. Zoals eerder gezegd bestaat de onderhoudsbeurt uit zo’n 30 punten, terwijl de grote beurt daarentegen uit 70 tot 90 punten bestaat. Zo worden bij een grote onderhoudsbeurt meestal ook de distributieriem en de accu gecontroleerd. De motor en carrosserie worden ook grondig geïnspecteerd. Zowel de grote als kleine beurt vallen onder preventief onderhoud.

Wanneer grote of kleine beurt auto? Aangezien de grote beurt een stuk uitgebreider is, is het interval ook groter. Het wordt aangeraden om in ieder geval om de 2 jaar de grote beurt uit te voeren en de kleine beurt jaarlijks. Door je te houden aan deze intervallen zorg je ervoor dat je auto in topconditie blijft.

Waarom een kleine beurt voor uw auto?

Waarom is het nodig om regelmatig een grote of kleine beurt uit te voeren? Goed onderhoud is erg belangrijk voor de levensduur van de auto, maar ook voor de veiligheid. Door je auto regelmatig te laten nakijken op slijtage en defecten, worden deze ook op tijd opgemerkt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een defect of versleten onderdeel verdere schade aanricht aan andere onderdelen. Bovendien voorkom je hierdoor onveilige situaties door falende onderdelen. Je kunt je wel voorstellen dat je geen falende remmen wilt of dat je motor vastloopt doordat de vloeistoffen niet zijn gecontroleerd.

Het is vaak een stuk voordeliger om versleten onderdelen te vervangen voordat ze kapot gaan, dan wanneer ze al kapot zijn en je daardoor de onderdelen moet laten repareren (en de mogelijke andere schade die is aangericht). Hoe meer je moet repareren, hoe hoger de kosten om je auto weer in goede staat te krijgen. Wanneer je je auto regelmatig laat onderhouden, zul je zo min mogelijk last hebben van grote kostenposten en reparaties.

Voordelen van regelmatig grote en kleine beurt uitvoeren aan je auto:

  • Defecte en versleten onderdelen worden ontdekt voordat deze veel schade kunnen aanrichten
  • Je bespaart geld. Minder schade en reparaties betekenen ook minder kosten.
  • Altijd veilig en zorgeloos de weg op. Je komt niet voor verrassingen te staan door versleten onderdelen die plotseling falen.
  • Je auto is meer waard. Goed onderhoud levert je bij de verkoop van je auto meer op.
  • Je behoudt je recht op garantie wanneer je de auto goed onderhoudt.

Kortom: door regelmatig je auto te laten controleren, houd je langer plezier en ga je zorgeloos de weg op.

Wanneer kleine beurt auto?

Wanneer je een kleine beurt moet laten uitvoeren, hangt af van je auto. Over het algemeen wordt er een interval van tussen de 14.000 km en 16.000 km aangehouden, of jaarlijks. Dus wanneer je niet aan dit aantal kilometers komt, is het belangrijk om de kleine beurt uit te laten voeren. Hoe vaak moet je een kleine beurt laten uitvoeren voor je auto? Het advies is dus om in ieder geval jaarlijks de kleine beurt te laten doen. Zo’n kleine beurt is ook aan te raden als je een lange rit voor de boeg hebt. Wil je bijvoorbeeld op autovakantie gaan? Laat je auto dan controleren op belangrijke slijtageonderdelen. Dit is zeker geen overbodige luxe om een belletje naar de pechhulp te voorkomen.

Kleine beurt en APK-keuring

Een kleine beurt kun je ook combineren met je periodieke APK-keuring. Belangrijk om te weten: een APK-keuring (algemeen periodieke keuring) en een kleine beurt zijn twee verschillende dingen. Een APK-keuring is een verplichte periodieke keuring. Vaak is dit eens per jaar, tenzij je een nieuwe auto hebt. In dat geval hoef je je auto vaak de eerste 3 of 4 jaar niet te laten keuren. Hierna moet je wel de APK jaarlijks laten uitvoeren. De APK-keuring is verplicht, wat betekent dat het wettelijk verboden is om te rijden nadat de APK-datum is vervallen. Aangezien je auto toch naar de garage moet voor de keuring, kun je net zo goed gelijk de kleine beurt laten uitvoeren.

Wat kost een kleine onderhoudsbeurt auto?

Je vraagt je nu natuurlijk af: wat kost een kleine beurt? De kosten hangen grotendeels af van de hoeveelheid vloeistoffen die bijgevuld moeten worden en andere onderdelen die mogelijk vervangen moeten worden. Vaak liggen de kosten voor een kleine beurt aan je auto tussen de €200 en €300 euro. Dit is in het geval dat er alleen gecontroleerd hoeft te worden en er niets bijgevuld of vervangen moet worden. Als er wel onderdelen vervangen of vloeistoffen bijgevuld moeten worden, kunnen hier nog extra kosten bijkomen voor het materiaal en de arbeid.

In veel gevallen is het voordeliger om een serviceplan bij ons af te sluiten. Dit is een onderhoudsabonnement waarbij je 2 jaar lang een vast bedrag per maand betaalt. In dit abonnement zitten de grote en kleine beurt, APK-keuring, vervanging van remblokken/schijven, remolie, distributieriem, haal- en brengservice of vervangend vervoer, pechhulp, en nog veel meer.

Hoe lang duurt een kleine beurt?

Aangezien het niet zo’n uitgebreide onderhoudsbeurt is, kun je de auto vaak dezelfde dag nog ophalen. Hoe lang het duurt, hangt af van wat er naast de controle nog uitgevoerd moet worden. Moeten er onderdelen vervangen worden? Vloeistoffen bijgevuld worden? Of komen er reparaties aan het licht? Dan kan het wat langer duren dan een dag. Wanneer je gebruikmaakt van ons serviceplan, krijg je vervangend vervoer of regelen wij de haal- en brengservice.