Voor alle nieuwe Opel modellen
Gratis navigatie updates

Handleiding firmware update

Meer informatie over updates en een gratis update aanvragen?
Klik hier

Hieronder vindt u een handleiding waarin wij u stap voor stap uitleggen hoe het installatie proces van de firmware update in zijn werk gaat. Deze handleiding is in meerdere blokken (1, 2, 3 en 4) ingedeeld met handelingen die u op de computer, op uw smartphone (indien uw auto niet is voorzien van Opel Connect) en in de auto moet uitvoeren.

Wat heeft u nodig?

 • Een computer met een stabiele internetverbinding
 • USB-stick met minimaal 16 GB geheugen
 • Een smartphone met internetverbinding (Indien uw auto niet is voorzien van Opel Connect, lees verder voor meer informatie)

1. USB-stick klaarmaken voor update

1.1. Formatteer USB-stick
Selecteer het USB-station op uw computer, klik op de rechtermuisknop en klik op formatteren.

Formatteer de USB-stick in een FAT32 indeling en stel de clustergrootte in op 8192 bytes. Vink vervolgens snelformatteren uit en klik op starten. Snelformatteren moet uitgevinkt zijn, anders is de USB-stick niet bruikbaar voor de update! Het formatteren gaat van start, dit kan enkele tientallen minuten in beslag nemen.

Ondertussen kunt u doorgaan met de volgende stap.

1.2. Download de firmware op uw computer
Download de firmware via de link in de email die u van ons heeft ontvangen. Het downloaden gaat van start in uw internetbrowser.
Het downloaden van de firmware kan enkele tientallen minuten tot een uur in beslag nemen, afhankelijk van uw internetsnelheid.
Klik op deze link om de juiste firmware voor uw auto aan te vragen.

1.3. Bestand uitpakken en kopiëren naar USB-Stick
Nadat het downloaden van de firmware software is voltooid, pakt u het bestand (Zip.) uit op uw USB-stick. Dit doet u met het programma 7-ZIP (Hier gratis te downloaden).
Nadat u 7-Zip heeft geïnstalleerd op uw computer, selecteert u het gedownloade bestand. De computer slaat het bestand op in de map ‘Downloads’.
Selecteer het bestand en klik op de rechtermuisknop. Ga met de muis naar het tabblad ‘7-Zip’ en klik op ‘bestanden uitpakken…’.

Een nieuw venster van 7-Zip opent, hier klikt op het stippellijntje om de USB-stick te selecteren waar de update op uitgepakt moet worden. Klik op OK en het uitpakken gaat van start.

1.4. Bestand correct op USB-stick plaatsen
Na het uitpakken is er map ‘PSA_ovip-int-firmware-version…..’ op uw USB-stick geplaatst, hierin zit de map ‘SWL’.
De mappenstructuur van de USB-stick ziet er na het uitpakken van het bestand als volgt uit:

De map ”SWL’ knipt en plakt u op het hoofscherm van de USB stick, en u verwijdert de map ‘PSA_ovip-int-firmware-version…..’.
Als u de map ‘SWL’ in de map ‘PSA_ovip-int-firmware-version…..’ laat staan herkend het infotainmentsysteem van de auto de update niet!
De mappenstructuur van uw USB-stick moet er dan als volgt uitzien:

De USB-stick is nu klaar voor gebruik in de auto.

2. Internetverbinding tot stand brengen met smartphone of Opel Connect

2.1. Breng een internetverbinding tot stand op uw infotainmentsysteem
Om de firmware update te kunnen uitvoeren moet uw infotainmentsysteem een internetverbinding hebben, deze verbinding wordt gebruikt om de firmware update geschikt te maken voor uw auto. Zonder een internetverbinding is de firmware onbruikbaar!
Als uw auto niet is voorzien van Opel Connect, moet u een internetverbinding tot stand brengen op uw infotainmentsysteem door middel van uw smartphone.
Het Opel Connect systeem herkend u aan deze knoppen bij de interieurverlichting voorin uw auto:

Sla stap 2.2 over als uw auto is voorzien van Opel Connect en ga verder met stap 3.

2.2. Activeer persoonlijke hotspot/Bluetooth tethering op uw smartphone

Android

 1. Open instellingen en selecteer verbindingen

2. Zorg ervoor dat uw smartphone via Bluetooth is gekoppeld aan het infotainmentsysteem van uw auto en selecteer ‘mobiele hotsport en tethering’.

3. Activeer Bluetooth tethering op uw smartphone

IOS (IPhone)

 1. Open instellingen en zorg ervoor dat uw IPhone via Bluetooth is gekoppeld aan het infotainmentsysteem van uw auto, selecteer vervolgens ‘persoonlijke hotspot’

2. Schakel de persoonlijke hotspot in

3. Auto voorbereiden voor update

Nadat de USB-stick is voorzien van de firmware en uw smartphone klaar is om een internetverbinding te delen (indien uw auto geen Opel Connect heeft) kunt u het infotainmentsysteem klaar maken voor de firmware update en aan het updateproces beginnen.

3.1. Start de motor en laat het infotainmentsysteem opstarten
Het volledig opstarten van het systeem kan enkele tientallen seconden tot enkele minuten duren. Wanneer u van tabblad wisselt en de melding ‘Module bezig met laden’ verschijnt is het systeem nog aan het opstarten. Wanneer deze melding is verdwenen weet u dat het systeem volledig is opgestart.

3.2. Schakel het start/stop systeem uit en verwijder randapparatuur
Om zeker te zijn dat de motor tijdens het updateproces niet automatisch wordt uitgeschakeld raden wij aan het start/stop systeem uit te schakelen (Voor auto’s met een brandstofmotor). De knop voor het start/stop systeem vindt u op de middenconsole achter de versnellingspook. Als het lampje brandt is het start/stop systeem uitgeschakeld. Verwijder ook mogelijk aangesloten randapparatuur en Cd’s uit de CD-speler (indien aanwezig).
Schakel de motor niet uit tijdens het gehele proces, om blijvende schade aan het infotainmentsysteem te voorkomen!

Sla stap 3.3 t/m 3.7 over als uw auto is voorzien van Opel Connect en ga verder met stap 4.

3.3. Open het telefoonscherm van uw infotainmentsysteem door op de telefoon sneltoets te drukken.

3.4. Druk op ‘opties’ linksonder op het scherm

3.5. Druk op ‘Bluetooth-verbinding’

3.6. Druk op het icoontje met het vergrootglas achter de naam van het toestel waar uw infotainmentsysteem mee is verbonden

3.7. Vink ‘gegevens mobiel internet’ aan en bevestig met het vinkje

4. Update starten

4.1. Plaats de USB-stick in de USB aansluiting van uw auto
De USB aansluiting bevindt zich in in het opbergvakje van de middenconsole achter de versnellingspook.
Gebruik bij de Opel Crossland X de bovenste USB aansluiting met het telefoon icoontje.

4.2. Laat het infotainmentsysteem de USB-stick lezen
Het infotainmentsysteem gaat vervolgens de USB-stick lezen. Eerst verschijnt de melding ‘geen media content op de USB-stick’, deze melding kunt negeren en verdwijnt na een aantal seconden.

Wat te doen als de melding ‘Versie niet compatible met de hardware’ verschijnt?
Mocht deze foutmelding verschijnen, kan dit een aantal oorzaken hebben:

 • De USB stick is niet correct geformatteerd, bijvoorbeeld doordat de stick snel geformatteerd is.
  Oplossing: Formatteer de USB-stick opnieuw en pak het update bestand opnieuw uit op de USB-stick.
 • De internetverbinding is niet stabiel, of wegevallen.
  Oplossing voor auto’s zonder Opel Connect: Controleer of uw smartphone de internetverbinding deelt met het infotainmentsysteem en of de internetverbinding stabiel is. Schakel indien nodig op Wifi of mobiel internet als een van de beide verbindingen niet een sterk signaal heeft.
  Oplossing voor auto’s met Opel Connect: Zet uw auto buiten neer, zodat u een beter bereik heeft. Laat het systeem de internetverbinding vinden en plaats de USB stick opnieuw.
 • Het infotainmentsysteem heeft de update en licentie niet goed gelezen.
  Oplossing: Schakel de motor uit, start de auto opnieuw, schakel het start/stop systeem opnieuw uit en laat het infotainmentsysteem opstarten. Controleer of uw smartphone de internetverbinding weer deelt met het infotainmentsysteem (indien uw auto geen Opel Connect heeft) en plaats de USB-stick opnieuw. Het systeem zal hierna opnieuw de USB-stick lezen en de licentie voor de update via de internetverbinding ophalen. Mocht de foutmelding weer verschijnen, herhaal deze procedure dan nog een keer.

4.3. Start de update
Nadat u de voorgaande melding heeft genegeerd, verschijnt na een aantal seconden de melding dat de update is gevonden op de USB-stick.
Druk op ‘ja’.

Nadat u de eerste melding heeft bevestigd verschijnt een nieuwe melding, selecteer wederom ‘ja’. Nadat u deze melding heeft bevestigd gaat de update van start. Het infotainmentsysteem is tijdens de update niet bruikbaar en ook de parkeersensoren en achteruitrijcamera functioneren niet. Tijdens het updateproces kunt u wel rijden met de auto. Schakel de motor in ieder geval niet uit!

4.4. De firmware update gaat van start
Vervolgens verschijnt het onderstaande scherm. Het updaten neemt circa 20 tot 45 minuten in beslag.

Na 1 tot 2 minuten gaat het scherm op zwart en verschijnt het onderstaande scherm. Het updateproces gaat verder.
Voor auto’s zonder Opel Connect: Zodra het onderstaande scherm verschijnt, wordt de Bluetooth verbinding met uw smartphone verbroken en kunt u uw smartphone gewoon weer uit de auto meenemen.
Op het moment dat het infotainmentsysteem op zwart gaat kan de melding ‘Storing parkeerhulp’ verschijnen op de boordcomputer, deze melding kunt u negeren. Deze melding verschijnt omdat het infotainmentsysteem en de daaraan gekoppelde rijhulpsystemen niet bruikbaar zijn tijdens het updateproces.

4.5. Firmware update afronden
Als de update is voltooid verschijnt het onderstaande scherm. Om de update af te ronden verwijderd u de USB-stick uit de USB-aansluiting. Het systeem start vervolgens opnieuw op.

Na enkele seconden verschijnt het Opel logo in het scherm en start het systeem op.

4.6. De firmware update is afgerond!
Het systeem is opnieuw opgestart en voorzien van de nieuwste firmware. Nu is uw navigatiesysteem geschikt voor de nieuwste gratis kaartupdates.
Klik hier voor de handleiding om de navigatiekaart update uit te voeren.

Klik hier voor meer info over navigatie updates
Private Lease Voorraad Werkplaatsafspraak 050-5016842 Stel je vraag
HomeHandleiding firmware update