Vijf vragen over de APK beantwoord 19 november 2019

Vijf vragen over de APK beantwoord

Wanneer het weer zover is breng jij je auto netjes naar de garage voor een APK keuring. Iedere auto in Nederland moet regelmatig gekeurd worden. Maar wat checken ze eigenlijk tijdens een APK en waarom is dit nodig? In deze blog beantwoordt Liewes Roden vijf vragen over de APK. Lees snel verder!

Wat is een APK?

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Een APK is een keuring voor je auto die wettelijk verplicht is om de verkeersveiligheid te bevorderen. In Nederland is het verplicht om jouw auto te laten keuren door een door de RDW erkend APK-bedrijf. Een keurmeester loopt jouw auto na op een aantal punten en zal aan de hand daarvan een rapport opstellen dat bepaalt of jouw bolide weer veilig de weg op mag.

Hoe vaak moet een auto APK gekeurd worden?

Zoals de naam al zegt, is de APK een periodieke keuring. Afhankelijk van de soort brandstof waar de auto op rijdt en hoe oud deze is wordt de auto gekeurd. Een benzineauto wordt vier jaar na aanschaf gekeurd. Daarna moet deze eens in de twee jaar gekeurd worden. Na acht jaar moet een benzineauto jaarlijks een APK ondergaan. Voor een elektrische auto gelden dezelfde termijnen. Een diesel of LPG auto moet voor het eerst gekeurd worden na drie jaar en daarna jaarlijks.

Wat wordt er gekeurd tijdens een APK?

Bij een APK wordt er naar een heleboel onderdelen van de auto gekeken. Er wordt voornamelijk gekeken naar punten op het gebied van veiligheid, registratie en bescherming van het milieu.

In het kort wordt jouw auto gecheckt op:
– de carrosserie;
– de motor;
– de lichten, lichtsignalen en reflectie;
– de banden;
– registratie.

Na afloop van de keuring ontvang je als autobezitter een keuringsrapport. In dit rapport worden eventuele reparatie- en adviespunten opgenomen. Reparatiepunten moeten worden verholpen voordat de auto goedgekeurd kan worden. Adviespunten zijn niet verplicht om op te lossen voor de goedkeuring van de APK. Het is echter wel verstandig om deze punten toch mee te nemen in een onderhoudsbeurt.

Wat als mijn auto wordt afgekeurd?

Er is natuurlijk altijd een kans dat jouw auto niet door de keuring heen komt. Vervelend, maar wat gebeurt er dan? Na de APK heb je twee maanden de tijd om alle gebreken aan jouw auto te verhelpen. Gedurende deze twee maanden mag de auto de weg niet op. Na de eventuele reparaties kan de auto alsnog goedgekeurd worden.

Wat kan ik zelf doen voor een APK?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de kans groter is dat je door de APK heen komt. Ten eerste: controleer je verlichting. Werken alle koplampen, richtingaanwijzers en remlichten nog? Ook kun je gemakkelijk je banden checken. Controleer ze op profieldiepte en beschadigingen. Tot slot kun je de ruitenwissers en -sproeiers zelf checken.

APK bij Liewes Roden

Jouw auto laten keuren bij Liewes Roden? Dat kan. Liewes Roden voert een APK uit, eventueel in combinatie met een grote of kleine onderhoudsbeurt. Zo zorgen wij ervoor dat je weer veilig de weg op kunt.

Meer weten over de APK bij Liewes Roden of een afspraak maken? Kijk dan voor de mogelijkheden.

HomeOnze voorraadNieuwsVijf vragen over de APK beantwoord