Vijf tips om veilig te rijden in het donker 12 november 2019

De dagen worden korter en het is steeds minder lang licht buiten. In het donker is alles vaak net iets minder goed te zien, ook in de auto. Feit is dat je blikveld in het donker een stuk kleiner is dan wanneer het licht is. Je moet dus een stuk geconcentreerder zijn wanneer je in het donker rijdt. Veel mensen vinden het niet prettig om in het donker de weg op te gaan. Lees deze tips om rijden in het donker aangenamer te maken.

Tip 1: wen aan het donker voor het rijden

Vaak stap je vanuit een verlichte omgeving zoals je huis, kantoor of supermarkt in de auto. Je ogen zijn dan nog ingesteld op een lichte omgeving. Voordat je gaat rijden is het verstandig om je ogen vijf tot tien minuten de tijd te gunnen om aan het donker te wennen. Op deze manier kun je als bestuurder beter zien in het donker!

Tip 2: kijk niet in fel licht

Onderweg komt het wel eens voor dat je in de koplampen van een tegenligger kijkt. Vaak ben je dan even verblind door het felle licht. Dit kan je zicht op de rest van het verkeer belemmeren. Ook reclameborden of reflecterende objecten kunnen dit effect hebben. Zorg er dus voor dat je niet in fel licht kijkt tijdens het rijden.

Tip 3: zorg dat je auto niet te warm is

Heb jij vaak de verwarming aan als je rijdt? Zorg dat het niet te warm wordt in de auto tijdens het rijden. In een lekker warme auto word je sneller suf en verlies je makkelijker je concentratie. Concentratie is in het donker extra belangrijk omdat je objecten minder goed kunt zien. Frisse lucht is daarentegen juist goed voor je concentratie. Mocht je het dan toch te koud of fris krijgen? Zet dan zacht de verwarming aan en richt deze op je voeten.

Tip 4: wees zichtbaar voor andere weggebruikers

Het van belang dat jij zelf ook goed zichtbaar bent. Zorg daarom dat de verlichting van jouw auto in orde is. Is jouw verlichting kapot? Lees dan hier hoe je zelf een lamp kunt vervangen. Met groot licht rijden is in het donker toegestaan. Doe dit echter alleen als er geen ander verkeer in de buurt is. Medeweggebruikers kunnen anders verblind worden door jouw groot licht.

Tip 5: schone ruiten van de auto

Wat hebben schone ruiten te maken met in het donker rijden? Heel veel! Een vieze voorruit zorgt namelijk dat je in het donker nog minder ziet. Het vuil kan ervoor zorgen dat de reflecties van straatverlichting storend kunnen zijn. Vergeet ook niet de binnenkant van je ruiten schoon te houden, deze worden vaak vergeten en zijn net zo vies. Naast schone ruiten kan ook een sterretje in de voorruit je zicht belemmeren. Voor een sterretje of ruitschade kun je bij Liewes Roden terecht.

Tip 6: laat je niet afleiden tijdens het rijden

Tot slot: laat je niet afleiden tijdens het rijden. Deze tip geldt natuurlijk niet alleen als het donker is maar ook zeker bij daglicht. Bestuurders zijn vaak afgeleid door smartphonegebruik, eten en drinken in de auto en door het navigatiesysteem. Focus je op het verkeer, dat is veiliger voor jou én je medeweggebruikers.

Benieuwd wat Liewes Roden voor jou kan betekenen in het donker? Neem contact met ons op.

Contact

  • Wij gaan ten allen tijde discreet met je persoonlijke gegevens om. Bij voorbaat dank voor je reactie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ga naar Opel Bekijk onze voorraad Plan een werkplaatsafspraak
HomeOnze voorraadNieuwsVijf tips om veilig te rijden in het donker

Neem contact met ons op via: