Veelgestelde vragen over E10 benzine 9 januari 2020

Veelgestelde vragen over E10 benzine

Het is je vast niet ontgaan; afgelopen oktober is de nieuwe E10 brandstof in Nederland geïntroduceerd. Er zijn nog veel vragen rondom deze nieuwe benzine. Wat is het nou precies en is mijn auto geschikt voor E10? Liewes Roden geeft antwoord op veelgestelde vragen. Lees snel verder!

Wat is E10 benzine?

E10 benzine is de vervangende brandstof voor Euro 95. Het is een vorm van benzine die maximaal tien procent bio-ethanol bevat. Vandaar ook de naam E10. Bio-ethanol is een alcohol gemaakt uit afvalstoffen of landbouwgewassen. Hoewel je misschien zou denken dat dit een vrij nieuwe brandstof is, is niets minder waar. Al sinds 2011 is E10 verkrijgbaar in Nederland.

Sinds oktober vind je E10 benzine bij de pomp. Maar wat is het eigenlijk en wat heb je er aan? Liewes Roden beantwoordt een aantal veelgestelde vragen over deze brandstof. Lees snel verder!

Waarom is E10 brandstof ingevoerd?

De introductie van E10 brandstof is voornamelijk vanwege milieuoverwegingen. In het proces van het verbranden van de benzine in de motor komt er minder CO2 vrij. Daarnaast zijn er minder fossiele brandstoffen nodig door de toevoeging van bio-ethanol. Hierdoor is het productieproces ook een stuk schoner wat beter is voor het milieu.

Waar kan ik E10 tanken?

In Nederland is E10 vanaf 1 oktober 2019 verkrijgbaar bij de meeste tankstations. Sterker nog; het aanbieden van E10 is verplicht voor tankstations. Een uitzondering hiervoor zijn tankstations die maar één soort brandstof aanbieden. Je kunt dus bij iedere grotere tankstation E10 brandstof tanken. Je kunt de brandstof herkennen aan een ronde sticker waarop E10 vermeld staat.

Zijn alle auto’s geschikt voor E10?

Nee, niet iedere auto is geschikt voor E10 benzine. Ongeveer 90 procent van de auto’s zijn geschikt voor deze brandstof. Veelal de oudere modellen
Wil jij weten of jouw auto geschikt is voor E10? Doe dan de E10 check.

Wat als mijn auto niet geschikt is voor E10?

Er is een kleine kans dat jouw auto niet geschikt is voor E10 brandstof. En dan? Geen paniek. De meeste tankstations bieden nog steeds andere brandstoffen aan die geschikt zijn voor jouw auto. Heb je toch per ongeluk E10 getankt? Dan kun je je tank gewoon leegrijden en de volgende keer de juiste brandstof te tanken.

Ga naar Opel Bekijk onze voorraad Plan een werkplaatsafspraak
HomeOnze voorraadNieuwsVeelgestelde vragen over E10 benzine

Neem contact met ons op via: