Maximumsnelheid naar 100 km/h vanaf maart 10 februari 2020
Maximumsnelheid naar 100 km/h vanaf maart
Het zal je vast niet zijn ontgaan: alle commotie rondom het verlagen van de maximumsnelheid op sommige delen van de snelweg. Maar wat brengt deze maatregel teweeg? Liewes Roden zet het voor je op een rij. Lees gauw verder.
Minder hard rijden vanaf 16 maart
Vanaf 16 maart is het zover; het beperken van de maximumsnelheid gaat van start. Op donderdagavond 12 maart begint Rijkswaterstaat met het vervangen van de snelheidsborden. Naar verwachting duurt dit tot 16 maart en gaat vanaf dan de nieuwe snelheidsbeperking in. Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien. Mochten de weersomstandigheden slecht zijn tussen 12 en 16 maart, dan wordt het vervangen van de borden uitgesteld tot 26 tot 30 maart.
120 kilometer per uur na zeven uur
Mag er nu overal maar 100 kilometer per uur gereden worden? Nee. Op de plekken waar je nu (nog) 120 of 130 kilometer per uur mag rijden mag dit straks op de meeste stukken ook, maar dan wel ná 19.00 uur en voor 06.00 uur ‘s ochtends. Kortom: op de plekken waar je nu harder dan honderd mag rijden, mag dit straks in de avonduren ook.
Minder stikstof in de lucht
De maatregel is in het leven geroepen vanwege de stikstof crisis. Doordat er minder stikstof in de lucht komt als gevolg van het verlagen van de snelheid is er ruimte voor de bouw. Op deze manier is er net zoveel stikstof in de lucht als voorheen, maar is de verdeling anders. Rijd je elektrisch? dan stoot je zelfs helemaal geen stikstof uit tijdens het rijden. Nóg beter!
Minder files op de snelwegen
Er zijn ook voordelen aan de nieuwe snelheidsmaatregel. Zo zeggen experts dat het aantal files op de snelweg moet afnemen. Als auto’s minder hard rijden zit er vaak minder ruimte tussen de auto’s, waardoor er meer auto’s op hetzelfde stukje wegdek passen. Een gevolg hiervan is dat de verkeersdoorstroom beter is en er minder files zijn.
Voordelen verlagen maximumsnelheid
Mensen die denken dat er alleen maar nadelen zitten aan het verlagen van de maximumsnelheid hebben het mis. Ten eerste is het zuiniger voor jouw auto. Doordat je minder hard rijdt, gaat de tank minder snel leeg en hoef je niet zo vaak te tanken. Daarnaast zorgt het verlagen van de maximumsnelheid voor extra werkgelegenheid. Nee, niet omdat de politie meer snelheidsboetes kan uitdelen, maar omdat de borden geproduceerd, vervangen en geplaatst moeten worden.