Is elektrisch rijden iets voor jou? 3 september 2019

Is elektrisch rijden iets voor jou?

Er rijden er steeds meer op de weg: elektrische auto’s. Je kunt ze niet meer wegdenken uit het huidige straatbeeld. Maar hoe zit dat nou met elektrische auto’s? Liewes Roden heeft een aantal dingen voor je op een rijtje gezet over wat elektrisch rijden nou eigenlijk inhoudt. Lees gauw verder!

Elektrische motor

Eigenlijk is het niets nieuws, een elektrische auto. Rond 1835 maakte men al een koets die werd aangedreven door elektrische energie uit batterijen. Maar hoe zit dat dan met de huidige elektrische auto’s? Een elektrische auto rijdt op elektriciteit. Een elektrische auto maakt gebruik van een elektromotor, deze wordt voorzien van stroom door een accu. Toch valt er onderscheid te maken tussen elektrische auto’s. Zo bestaat er de volledig elektrische auto’s en de elektrische auto’s die ondersteund worden door een verbrandingsmotor.

Elektrische auto opladen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kun je niet oneindig ver rijden met een elektrische auto. Hoewel de actieradius de laatste jaren al flink groter is geworden, zal je op een gegeven moment toch de accu moeten opladen. Het opladen van de accu kan bij een zogeheten laadpaal. Om gebruik te kunnen maken van een laadpaal heb je een laadpas en een laadkabel nodig. De laadkabel wordt in de laadpaal en de auto gestoken en met de laadpas meld je jezelf aan. Het oplaadproces is nu gestart. De duur van het opladen verschilt per auto en laadpaal. Ook moet je rekening houden als je met een elektrische auto op vakantie gaat. Lees daarover meer via: https://elektrischeautovakanties.nl/

Groen rijden

Hoe groen elektrisch rijden is, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste: de manier waarop de stroom wordt opgewekt. Wordt dit gedaan door zonnepanelen of windmolens? Dan is het natuurlijk hartstikke groen. Ten tweede is er de uitstoot. Brandstof auto’s stoten steeds minder CO2 uit. Toch stoot een elektrische auto geen koolstofdioxide uit tijdens het rijden en is daardoor groener. Tot slot is de uitstoot bij de batterij productie een factor. Bij het produceren van een batterij komt namelijk koolstofdioxide vrij, dat is dan weer niet zo groen. Toch is een elektrische auto over het algemeen groener dan een brandstof auto, voornamelijk de CO2-uitstoot tijdens het rijden maakt het grote verschil.

Bij Liewes Roden installeren we binnenkort zeven oplaadpalen. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan groen rijden!

Elektrische Opel

Ook Opel ontwikkelt zich op het gebied van elektrische auto’s. Vanaf januari 2020 komt de nieuwe Corsa-e op de markt. Dit Opel-model heeft de kenmerken van een Corsa met diesel- of benzinemotor, maar is volledig elektrisch. Naast het hoogwaardige design beschikt de Corsa-e over eersteklas (rij)comfort. De elektromotor van 136 pk brengt je maar liefst 330 kilometere ver. Is de accu dan toch leeg? Opladen is zo gedaan. De Corsa-e is in slechts 30 minuten tot 80% opgeladen.

Naast de Corsa-e heeft Opel de Ampera-e in het assortiment. Deze 100% elektrische auto heeft een actieradius van wel 423 kilometer en heeft een motorvermogen van 204 pk. Dit gestroomlijnde design is geschikt voor zowel zakelijk als privé gebruik. En met de vele hoogwaardige opties kan je de Ampera-e zelf samenstellen, zodat deze helemaal bij jou past.

Voordelen van elektrisch rijden

De elektrische auto is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en dit zorgt voor een bijzondere en geweldige rijervaring. De aanschafkosten van een elektrische auto liggen op dit moment iets hoger dan van een auto met brandstofmotor, maar deze kosten worden ruimschoots terugverdiend door de lage gebruikskosten. Zo zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Bovendien hebben ze minder onderhoud nodig en zijn ze ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Ook opladen is tegenwoordig geen probleem. Het netwerk van laadpunten wordt steeds uitgebreider.

Toch liever rijden in een auto met brandstofmotor? Lees dan hier de mogelijkheden voor het aanschaffen van een nieuwe auto.

Voor elektrische auto’s en onderhoud kunt u terecht bij Liewes Roden. Kom bij ons langs of neem contact met ons op!

Contact

  • Wij gaan ten allen tijde discreet met je persoonlijke gegevens om. Bij voorbaat dank voor je reactie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HomeOnze voorraadNieuwsIs elektrisch rijden iets voor jou?