Automaat versus handgeschakelde versnellingsbak 13 januari 2020

Automaat versus handgeschakelde versnellingsbak

Bij de aanschaf van een nieuwe auto heb je vaak de keuze tussen een handgeschakelde versnellingsbak of een automaat. Maar wat zijn nou de verschillen en wat past het beste bij jou? Liewes Roden legt het in deze blog aan je uit. Heb jij je keuze al gemaakt?

Handgeschakelde versnellingsbak

Een handgeschakelde versnellingsbak wordt bediend met een versnellingspook en de koppeling. Tot voor kort was dit de meest gangbare manier van rijden, 90% van de mensen leert rijden in een auto met een handgeschakelde versnelling. Maar de automatische versnellingsbak is bezig aan een flinke inhaalslag.

Voordelen van een handgeschakelde versnelling

Een voordeel van een handgeschakelde versnellingsbak is dat je meer controle over de auto hebt. Daarnaast wordt het gezien als een sportieve manier van rijden. Een handgeschakelde versnelling is een stuk goedkoper om te laten repareren indien deze kapot is of onderhoud nodig heeft.

Automatische versnellingsbak

Een automatische versnellingsbak, ook wel ‘automaat’ genoemd, is een versnellingsbak die automatisch schakelt tussen de verschillende versnellingen. Hierdoor is er dus ook geen koppeling meer aanwezig. Het enige wat je hoeft te doen is de auto in drive (D), reverse (R), park (P) of neutraal te zetten (N). Het rijden met een automaat is dus simpelweg gas geven en remmen. Én sturen natuurlijk ;).

Voordelen van een automaat

Een van de vele voordelen van een automaat is dat je niet meer handmatig hoeft te schakelen. Zo kun je ook niet verkeerd schakelen wat beter voor de auto is. Daarnaast draagt een automaat bij aan het rijcomfort. Voornamelijk voor file-rijders is een automaat een prettige optie omdat je nog maar twee pedalen hoeft te bedienen in plaats van drie.

Verschil tussen automaat en handgeschakeld

In de praktijk doen een automatische en handgeschakelde versnellingsbak hetzelfde. Het voornaamste verschil is dat je bij een handgeschakelde bak zelf moet schakelen. Daarnaast is een automaat vaak iets zuiniger dan een handgeschakelde versnelling. Dit komt doordat een automaat altijd het ideale toerental rijdt en daardoor het minste brandstof verbruikt.

Persoonlijke voorkeur

Om een lang verhaal kort te maken is de een niet beter dan de ander. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Veel auto’s zijn verkrijgbaar met een handgeschakelde of automatische versnellingsbak zodat jij kunt kiezen wat het beste bij je past.

Meer weten?

Voor onderhoud en reparatie aan je koppeling of versnellingsbak kun je bij Liewes Roden terecht. Maak snel een afspraak of kom bij ons langs

Ga naar Opel Bekijk onze voorraad Plan een werkplaatsafspraak
HomeOnze voorraadNieuwsAutomaat versus handgeschakelde versnellingsbak

Neem contact met ons op via: