Blog: 5 dingen die u zelf kunt repareren aan uw auto 21 april 2019

Het lijkt een flinke uitdaging: zelf uw auto repareren. Toch kan het leuk zijn om zelf aan de slag te gaan, zeker wanneer u het leuk vindt om met uw handen te werken. Zit uw auto nog in de garantieperiode? Dan kunt u de auto beter bij een erkende garage laten repareren. Wanneer u zelf aan de slag gaat vervalt uw garantie. Is de garantieperiode al verstreken? Dan zijn de onderstaande vijf reparaties relatief gemakkelijk om mee te beginnen.

Lampen verwisselen

Het overkomt ons allemaal weleens: een defecte koplamp of niet werkend achterlicht. Heel erg vervelend, maar helaas hebben lampen niet het eeuwige leven. Gelukkig kunt u in veel gevallen zelf de lampen in uw auto verwisselen. Niet elke autolamp kunt u zelf verwisselen. In sommige gevallen moet u zoveel onderdelen demonteren voordat u bij de lamp bent, dat u dit beter door een garage kan laten doen. In het instructieboekje van uw auto leest u de aanwijzingen voor het (laten) verwisselen van een lamp. Tip: Laat uw auto altijd een tijd stilstaan voordat u met de lamp aan de slag gaat: de lamp kan namelijk flink heet worden wanneer de auto draait.

Olie bijvullen

Een van de makkelijkste en belangrijkste dingen die u zelf kunt doen, is het bijhouden van het oliepeil. Controleer het oliepeil in ieder geval eens per maand, wanneer de motor al een tijd uit staat. Bijvoorbeeld ‘s ochtends voordat u de motor start. Het oliepeil checkt u onder de motorkap. De dop van de motorolie vindt u op het motorblok, meestal aangegeven met een pictogram van een oliekan.

Trek de peilstok uit het blok en veeg deze schoon met wat keukenpapier. Bekijk de weggeveegde olie. Is deze erg zwart, bevat het bezinksel of lijkt het korrelig? Dan is het tijd om de olie te vervangen. Doe de peilstok nu weer terug in het motorblok en trek het er nog een keer uit om het peil te kunnen controleren. Dit doet u aan de hand van de markeringen op de peilstok. Is het peil te laag? Dan vult u de olie bij door de dop op het motorblok los te draaien en er motorolie in te gieten. Tip: Bij Liewes Roden kunnen wij u precies vertellen welke soort motorolie uw auto nodig heeft.

Banden wisselen

Zoals u vast weet, is het belangrijk om tijdig uw winterbanden te verwisselen voor zomerbanden en andersom. De winterbanden kunt u het beste gebruiken bij temperaturen van 7 graden celcius en kouder, de zomerbanden werken het beste boven de 7 graden celcius. U kunt uw banden bij de garage laten verwisselen. Veel garages bieden ook een service om uw banden daar te laten bewaren. U kunt uw banden ook zelf verwisselen. Tip: Sommige mensen vinden het een prettig idee om dit zelf te doen, zodat ze ook in geval van pech weten hoe ze zelf een band moeten verwisselen.

Ruitenwissers vervangen

De ruitenwissers zijn een onderdeel van de auto welke gemakkelijk zelf vervangen en onderhouden kunnen worden. Vaak is het vervangen van de ruitenwissers niet eens nodig en volstaat een goede poetsbeurt. Zijn de ruitenwissers toch echt aan vervanging toe? Dan kunt u deze zelf vervangen. Wees wel voorzichtig; de ruitenwissers zitten bevestigd aan een metalen arm. Deze arm kan flinke krassen op de voorruit veroorzaken wanneer de ruitenwisser hier niet meer aan bevestigd zit. Tip: Welke soort ruitenwissers u nodig heeft verschilt per auto, online zijn ruitenwissers voor elke soort auto verkrijgbaar.

Luchtfilter schoonmaken

Het luchtfilter is een belangrijk onderdeel van de motor, welke zeker aandacht verdient. Voor de echte handige Harry of Hennie, is het schoonmaken van de luchtfilter een mooie klus. Dit vereist wel een dosis inzicht. U zult hier namelijk voor onder de motorkap moeten duiken. De meeste luchtfilters zijn gemakkelijk schoon te maken of te vervangen. Het kost echter wel wat tijd en moeite om dit klusje af te maken. Tip: In het instructieboekje van uw auto kunt u vinden welke maat filter u nodig heeft.

Wilt u toch liever dat er een expert naar uw auto kijkt? Dat snappen we. Liewes Roden helpt u hier graag mee. Maak direct een afspraak met onze monteurs, of vraag naar de mogelijkheden.

Contact

  • Wij gaan ten allen tijde discreet met je persoonlijke gegevens om. Bij voorbaat dank voor je reactie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HomeOnze voorraadNieuwsBlog: 5 dingen die u zelf kunt repareren aan uw auto