Auto accu vervangen, wanneer is het echt tijd?

Hoor je een klikkend geluid bij het starten? Komt de motor van je auto moeizaam op gang? Of erger nog start de auto helemaal niet? Grote kans dat je auto accu niet meer goed werkt en mogelijk moet worden vervangen. Dit kan komen doordat de auto een langere tijd stil heeft gestaan, je veel korte ritten maakt of dat de accu gewoonweg op is.

Van de autopech gevallen wordt 33% veroorzaakt door een defecte accu. Voorkom dat je onverwacht strandt en laat tijdig je accu vervangen.

De monteurs van ons Bosch Car Service Autobedrijf meten de accu met alle plezier door en zullen je altijd deskundig adviseren over het eventueel vervangen van de accu.

Plan hieronder een afspraak of bel naar 050-5016842.

Wat is de gemiddelde levensduur van een accu? 

Je auto accu vervangen is iets wat zo nu en dan moet gebeuren. De gemiddelde levensduur van een accu is 4-6 jaar afhankelijk van het gebruik. Diepe ontladingen zijn niet erg goed voor je accu en verkorten de levensduur aanzienlijk. 

Hoe lang de accu meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Weersomstandigheden, het gebruik van de auto, de leeftijd van de auto, of je een alarm en sensoren hebt die actief zijn wanneer de auto niet gebruikt wordt, ga zo maar door. Wanneer de auto veel stilstaat en je veel korte ritten maakt zal de levensduur van de accu een stuk korter zijn. 

De auto accu levensduur verlengen

Alleen al voor het starten van de auto gebruikt de startmotor flink wat stroom. Als je rit daarna te kort is om de accu flink bij te laden wordt de accu dieper ontladen dan je zou willen. Door bijvoorbeeld je verlichting niet aan te doen voordat de auto is gestart en je verlichting uit te doen voordat je de auto uitzet, kun je ervoor zorgen dat je accu niet leeg raakt en dus de levensduur verlengen.

Voorkom dat je onverwacht stilstaat met deze tips:

  • Om de accu in conditie te houden rijd minimaal een keer in de week een rit van zo’n 10 tot 20 km
  • Maak zo min mogelijk gebruik van grote stroomverbruikers, zoals stoel- en stuurverwarming, wanneer je veel korte ritjes rijdt
  • Controleer regelmatig je accu en laat hem doormeten. Vooral in de winter met lage temperaturen of als je op vakantie gaat
  • Leg een set startkabels in je kofferbak (voor het geval dat je toch pech hebt)

Wanneer moet uw auto accu vervangen worden?

Wanneer weet je of de auto accu vervangen moet worden? In ieder geval door eerder genoemde signalen. Een klikkend geluid bij het starten, een moeizame motor of best voor de hand liggend: wanneer de auto helemaal niet start. Ook wanneer de ruitenwissers of verlichting niet helemaal goed werken kan het aan de accu liggen. 

Wanneer de auto niet meer start zou het ook nog wel eens een ander probleem kunnen zijn. Hou de accu in ieder geval in de gaten door hem regelmatig te laten controleren en doormeten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Nieuwe auto accu of andere problemen?

Wanneer de auto helemaal niet meer start kan het aan de accu liggen, maar mogelijk is er een ander probleem. Namelijk de dynamo of met een beetje geluk is het de V-snaar of Multiriem. Als de dynamo van jouw auto kapot is, zal de accu binnen korte tijd volledig leeg raken. Je auto accu vervangen heeft in dat geval niet veel nut. De nieuwe vervangen accu zal dan niet bijgeladen worden door de dynamo. 

Het monteren van een nieuwe dynamo kan nog best een flinke klus zijn. Een dealer of gespecialiseerd bedrijf, zoals Liewes Roden kan dit voor je regelen. Als het ligt aan de V-snaar of Multiriem is deze mogelijk te slap of gebroken. Hierdoor wordt onder andere de dynamo niet meer aangedreven. 

Auto accu vervangen in Roden kan natuurlijk bij Liewes Roden. De monteurs van ons Bosch Car Service Autobedrijf meten de accu met alle plezier door en zullen je altijd deskundig adviseren over het eventueel vervangen van de accu. 

Plan hieronder een afspraak of bel naar 050-5016842.

HomeOnderhoud en ReparatieAuto accu vervangen, wanneer is het echt tijd?