Welke band is voor mijn auto geschikt? 11 december 2023

Het zal je niet ontgaan zijn, de eerste (natte) sneeuw is gevallen. Dit betekent dat winter- of all season banden onder je auto de beste optie is. Wist je dat in veel buurlanden en wintersport gebieden je problemen met de verzekering van je auto kan krijgen als je niet de juiste band onder je auto hebt?

Welke band is voor mij geschikt?

Je zomerbanden wisselen naar winterbanden, of toch naar all seasons.. het is een vraag wat veel mensen zich stellen. Wanneer is welke band nou geschikt?

Rijd je veel kilometers en wil je het goed voor elkaar hebben op het gebied van veiligheid, rijbeleving en comfort? Dan zijn winterbanden de juiste keus. Rijd je minder dan 15.000

kilometer, dan zijn all season banden een prima keuze. All season banden slijten wat sneller waardoor je met meer kilometers, minder lang met de banden kunt doen.

Voor- en nadelen all season banden

Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Geen zorgen meer over de bandenwissel. Jij rijdt het hele jaar door op dezelfde banden
  • De tijd van een extra set velgen voor de zomer- en winterbanden is voorbij
  • Met de juiste banden die voldoen aan een aantal voorwaarden mag je ook onze buurtlanden en wintersportgebieden bezoeken

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de all season banden. Zo slijten deze banden sneller dan een zomerband, hebben ze minder grip bij extreem winterweer dan de winterband en voldoen niet alle all season banden aan het symbool waarmee je onbezorgd in het buitenland rijdt in de winter.

Voor- en nadelen winterbanden

Winterbanden hebben een andere samenstelling van rubber dan de zomerband. Zo rijd je met maximale grip op de weg. Moet je een keer een noodstop maken? Ook dan is de kans vele malen groter dat je op tijd stil staat met de juiste band. Rijdt niet te lang door met de winterband! Tijdens hogere temperaturen slijten ze snel en heb je te maken met een langere remweg.

 Onbezorgd naar het buitenland in de koudere periode

In steeds meer Europese landen zijn winterbanden verplicht. Ben je betrokken bij een ongeluk of word je staande gehouden met zomerbanden of all seasons zonder juist symbool? Dan riskeer je een boete plus een hoop gezeur qua verzekering. Kies daarom voor winterbanden of all season banden met het 3PMSF-symbol: symbool van een berg met daarin een sneeuwvlok op de zijkant van je band. De letters M+S, die staan voor modder en sneeuw, vind je op je winterband.

Een aantal landen waar winterbanden verplicht zijn in de winter:

  • Duitsland
  • Italië
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Frankrijk à berggebieden

Wil je meer informatie over de juiste band of juist een bandenwissel inplannen? Neem rechtsonder contact met ons op of plan je werkplaatsafspraak eenvoudig via onze online planner.

 

HomeNieuwsWelke band is voor mijn auto geschikt?